Acneea este o boala o pielii si nu numai care apare in perioada pubertatii dar poate fi constatata si la inceputul maturitatii. Dar acneea nu este numai o boala a pielii, este si rezultatul unor perturbari hormonale care au loc la organismul tanar. Astfel, are loc un exces temporar de hormoni, in aceasta perioada a dezvoltarii sexuale, cumulat cu o secretie mai abundenta a glandelor sebacee care se usuca si se amesteca cu celulele moarte ducand la astuparea orificilor foliculilor si implicit la aparitia acelor comedoane,ulterior acnee.
Astfel sebumul produs nu mai poate iesi spre exterior, ducand la umflarea lor. Acestea in contact cu bacteriile de pe piele, formeaza niste noduli care fac puroi. Acesti noduli sunt de culoare roz-deschis. Se formeaza de asemenea niste basicute cu puroi care dupa iesirea puroiului lasa pe piele niste pete, cicatrici neplacute si total inestetice.
Acneea apare pe fata, frunte, nas, barbie si da un aspect destul de neplacut. Multi dintre adolescenti se simt putin inferiori la aparitia acestor aspecte inestetice ale pielii.
Acneea poate aparea de asemenea si pe piept, umeri sau chiar pe spate.
Tratamentul acneei si implicit ingrijirea tenului cu probleme are drept scop micsorarea secretiei glandelor sebacee si ferirea pielii de iritatii. Astfel destul de utile si cu efecte imbucuratoare sunt gelurile de curatare ten, cremele pentru hidratare dedicate tenului acneic, sapunurile pentru tenul acneeic sau alte emulsii hidratante create special pentru tenul acneeic.
In combaterea acneei, cel mai important e curatirea atenta a pielii.
Se recomanda spalarea pielii de cateva ori pe zi cu apa calda si sapun.
Baile de abur ale fetei au de asemenea un efect benefic.
Fata poate fi tratata apoi si cu lotiuni de fata cu alcool,creme hidratante sau gelurile de curatare amintite mai sus.
Explicatia acestui mod de tratare consta in faptul ca prin spalari sistematice cosurile sunt inmuiate, deschiderile foliculilor devin libere astfel ca excesul de sebum este eliminat.
Este apoi necesara stoarcerea cosurilor, care trebuie efectuata in conditii de igiena stricta si ideal ar fi de facut de catre cosmeticiana(maini bine spalate si unghii curate) care poate avea si o viziune mai buna decat noi insene, evitand aparitia acestor unor infectii sau rani inestetice.
Acestea daca nu se storg usor, nu trebuiesc fortate, ci se pot expune intens la o baie de abur.
In nici un caz strivirea acestora nu trebuie facuta cu degetele sau cu unghiile,pentru ca exista riscul aparitiei unor focare de infectie care se vindeca destul de greu.
Dezinfectarea ulterioara trebuie sa se faca cu o lotiune dezinfectanta si astringenta si se poate folosi si o pudra pe baza de sulf.
Una dintre gamele de produse dermatocosmetice potrivite tenului acneic este Avene Cleanance, produse special create pentru tenul tanar, cu probleme, gras si neuniform. Produsele sunt hipoalergenice, non-comedogenice si imbogatite cu apa termala Avène cu rol de revigorare in mod perfect a tenului.
Este interzisa atingerea pielii cu mainile murdare, pentru a evita infectiile si extinderea acneei.
De asemenea, pielea acneica nu se supune la masaje.
Vindecarea este mai rapida daca se tine si un regim alimentar corespunzator, fara sare,fara condimente si fara multe grasimi.
Legumele proaspete, fructe, pestele, lapte sunt recomandate ca de altfel multe alimente bogate in vitamine A,C,D si H.
Baile de lumina sunt recomandate.
De asemenea, miscarea in aer liber, somnul si digestia buna sunt benefice.
Nu uitati, curatenia/igiena este esentiala.
cel mai problematic e ca acneea isi alege locul de aparitie pe fata
RăspundețiȘtergere