Igiena intima este importanta in viata unei femei. Aceasta are rolul de a apara femeia de boli, iritatii si chiar unele traumatisme ale zonei genitale, care pot influenta in mod negativ activitatea de zi cu zi, comportamentul in societate sau dorinta fiecarei femei de a fi mama.
Daca vorbim de regiunea genitala si anala, stim cu toate ca acestor parti ale corpului nostru trebuie sa li se faca o igiena stricta pentru ca aici se descompun usor substantele organice si apar iritatii, infectii precum si un miros neplacut.
Aceste reguli/proceduri de igiena intima ar trebui sa se faca dintr-o pur si simplu obisnuinta si cu regularitate.
Si e bine stiut ca starea generala a femeii, frumusetea ei, tinuta ei, bucuria ei de viata depind in mare masura si de sanatatea organelor genitale care e in stransa legatura cu igiena ei intima, igiena care trebuie sa constituie o grija si o datorie permanenta.
Din ritualul de igiena al regiunii intime, nu trebuie sa lipseasca spalarea obligatorie din fiecare seara si chiar de peste zi daca este posibil si in mod cert obligatoriu dupa scaun.
Igiena intima a femeii nu poate fi asigurata fara o lenjerie curata sau fara maini ingrijite. Chilotii trebuiesc schimbati cel putin o data pe zi si inlocuiti intotdeauna cu lenjerie curata.
Lenjeria de corp(recomandat 100% bumbac) este un obiect strict personal care nu se imprumuta si nu se schimba.Si aici e poate un caz in care curatenia nu inseamna eleganta.
De asemenea, pe timpul noptii lenjeria intima nu e recomandata. Pielea poate respira in voie iar transpiratia va fi minima.
Exista femei care cred ca eleganta din aspectul exterior face lipsita de importanta curatenia corpului si deprinderile de igiena intima.
Mai ganditi-va de asemenea ca lipsa unei igiene intime stricte, poate duce uneori la mirosuri neplacute, sesizate imediat de partenerul de viata care se indeparteaza de noi, multi dintre noi neavand “curaj” sa ne comunice aceasta lipsa de igiena perceputa prin mirosul neplacut.
Ganditi-va numai cum va simtiti voi in preajama unui barbat neigienic, transpirat sau cu o igiena intima precara.
Curatenia prin spalare in cazul igienei intime inseamna bai generale, dusuri calde zilnic, spalarea organelor genitale de cel putin o data pe zi, si implicit spalarea sezutului dupa fiecare scaun.
Nelipsite si destul de apreciate sunt servetele umede si calitative cum sunt cele de la Lactacyd care pe langa servetele umede ofera o gama diversa de produse pentru ingrijirea zonei intime.
Cat despre sapun,nu recomand utilizarea excesiva a acestuia pentru ca poate produce uscare si iritatie. Sunt recomandate cremele/gelurile pe baza de plante cum ar fi galbenele,musetel, aloe-vera sau alte uleiuri vegetale. Zonele din jurul labiilor trebuie sa fie curate in permananta si de asemenea uscate.
La femeile sănătoase, pH-ul florei vaginale este de 3,3 (carcterizat ca un mediu acid) ceea ce ne spune ca un sapun cu PH neutru 7 e recomandat (gelul de sus ar trebui exclus) cumulat cu o crema-gel sau spuma sau de ce nu o emulsie de calitate pentru igiena intima, chiar fara parfum si fara parabeni.
Gama de produse pentru igiena intima e destul de diversificata si cuprinde de la geluri, sapunuri speciale, spuma, absorbante, tampoane sau alte creme pentru igiena intima.
Sunt nerecomandate sapunurile cu mult alcool in compozitie pentru ca acestea au rolul de a usca si de a produce iritatii nedorite ale pielii.
Introducerea de unele geluri, creme de sapun in vagin sunt nerecomandate.
Referitor la spalaturile vaginale pot distruge flora vaginului iar acestea sunt efectuate numai la recomandarea medicului. Se stie de asemenea ca vaginul este un organ cu functie de auto-curatare.
Subliniez si faptul ca spalatul pe maini inainte si dupa mersul la toaleta e necesar.
Cat despre menstruatie, se stie ca la femeile sanatoase aceasta vine regulat la 28-30 zile distanta si ca tine 3-4 zile.
In aceste cazuri,toaleta externa cu apa calduta, cel putin de 1-2 ori pe zi, dupa cantitatea care se scurge e absolut necesara.
Este recomandata schimbarea frecventa a absorbantului si utilizarea servetelelor umede de calitate pentru zona intima.
Regiunea respectiva e apoi uscata nu prin stergere sau frecare si prin apasare/tamponare care se realizeaza cu prosop curat si moale si care sa fie personal. Stergerea/spalarea se face din fata in spate.
De asemenea, la menstruatie nu folositi mai mult de 4-5 ore(mie oricum mi se pare mult si asa) acelasi tampon intern, deoarece exista riscul unui soc toxic, o infectie. Prosopul pe care il folosesti sa fie doar al tau si doar pentru aceasta zona.
In cazul raporturilor sexuale, sunt recomandate dusurile atat inainte cat si dupa sex.
Subliniez de asemenea ca igiena excesiva/agresiva distruge microflora vaginala ducand la aparitia inflamatiilor, mancarimilor sau chiar la crearea mediului propice pentru bolile cu trasnmisie sexuala.
Referitor la epilarea totala si mitul cu igiena totala care il ofera, e important de stiut ca spalarea imediat dupa epilare poate provoca unele iritatii, plus ca dupa epilare, pot aparea iritatii si de la chilotul purtat, stiindu-se faptul ca firele de par protejeza la agresiuni.
De asemenea in igiena intima a femeii,un rol foarte important il are examenul ginecologic periodic, acesta fiind cel mai bun ajutor pentru pastrarea sanatatii si prevenirii bolii.
Si nu uitati, igiena intima trebuie sa fie un ritual zilnic practicat cu atentie.
cand ne vorbesti si de aspectele neplacute si urat mirositoare ?
RăspundețiȘtergeretu cat de "curat" te tii ?
Ștergerece probleme ai si tu dragule
RăspundețiȘtergere